петък, 21 октомври 2011 г.

Стив Джобс vs Света


От днес в медийното пространство се върти новината около излизането на автобиографичната книга на Стив Джобс. Всъщност това са предварително споделени пасажи от книгата, която иначе трябва да излезе официално в понеделник. В един от тези пасажи основателят на Apple споделя как ще се бори за унищожаването на операционната система Android. Бил готов да се бори до сетния си дъх, да жертва милиардите на компанията, които се оценяват на около 40 млрд. долара, да започне истинска война, но да затрие конкурентната система на Google.

Тук си задавам въпроса “Това ли е човекът, който мнозина определят едва ли не за един от най-великите хора на нашето време?” Признавам си, че никога не съм харесвал Стив Джобс, никога не съм харесвал Apple и никога не бих си купил техен продукт. Просто не мога да приема, че лаптоп със стандартна за пазара конфигурация струва 4000 лева, само защото носи логото с ябълката. Просто отказвам да се превърна в един от онези зомбирани потребители и почитатели на Apple, които бързат да си купят най-новия iPhone, iPad, iнещо си. Точно тези потребители изплакаха очите си и напълниха форумите с хиляди редове на словоизлияния след смъртта на техния идол, който почти бяха издигнали до божество.

Нека всички са дадат сметка що за човек е бил Стив Джобс. Човек, който е бил краен критик на всичко, което не го е удовлетворявало, тиранично настроен към подчинените си, които са изпитвали ужас дори да се качат с него в асансьора. Визионер, който през целия си живот е бил параноично настроен към всички, като е смятал, че се опитват да откраднат революционните му иновации. Лидер на компания, която винаги е предлагала скъпоструващи продукти, платени приложения и крайно затворен софтуер. Компания, която така и не може да превъзмогне, че някой може да бъде, ако не по-добър, то поне на едно ниво с тях, точно затова продължават да водят безсмислени съдебни битки с всички компании.

Явно великият Джобс така и не е разбрал, че хората просто харесват отворените и достъпни алтернативи и точно по тази причина операционната система Android печели все повече привърженици. Реално погледнато вече няма как да го разбере, още повече да се бори с всички онези, които според него плагиатстват идеите му. Борбата му се оказа кратка и безуспешна, а сетният му дъх сложи край на всичко. 

Васил Георгиев

9 коментара:

  1. несъмнео че човека е постигнал много а стартирал с малко - това е за огромен респект

    ОтговорИзтриване
  2. продължавай да пишеш и споделяш тук с всички нас; в очакване на нови публикации - поздрави и до скоро

    ОтговорИзтриване
  3. Епъл си има свойта ниша в света и тя не е малка. Определено няма само един гений, който да е най. Но и не случайно толкова много хора го харесват. Те все пак няма как до знаят какъв е Стийв Джобс в действителност, хората гледат само продуктите му. Определено за Андроид си прав и за това, че хората търсят отворена, свободна система.

    ОтговорИзтриване
  4. Човека може и да не е разбрал някои неща, но определено е постигнал много...

    ОтговорИзтриване
  5. Сигурна съм, че тази автобиографичната книга на Стив Джобс ще има голям успех, той е невероятен човек , който има какво да разкаже за живота си.

    ОтговорИзтриване
  6. Както винаги още преди да е излезнала официалната информация се почва с какви ли не писания. Може и така да е, но все пак аз ще прочета книгата и тогава ще си вадя изводите за Стив Джобс.Сигурна съм, че книгата му ще има огромен успех на пазара.Това е човек, който е постигнал много, разбира се едни го харесват други не. Аз се възхищавам на това, че въпреки трудното му детство е отстоял на своите идеи и е постигнал мечтите си. Аз също не мога да приема, че лаптоп със стандартна за пазара конфигурация струва 4000 лева, само защото носи логото с ябълката.И определено поне на този етап не бих дала толкова пари.

    ОтговорИзтриване
  7. Това да бъдеш готов да се бориш до сетния си дъх, да жертваш милиардите на компанията си, които се оценяват на около 40 млрд. долара, да започне истинска война,с цел да затриеш конкурентната система на Google малко ми звучи като фикс идея.За мен Джобс е изключително талантлив човек. Вчера си купих книгата му,но все още не съм намерила време да седна и да я чета, но съм убедена, че ще остана доволна и ,че ще науча доста неща.

    ОтговорИзтриване
  8. Жалко, че по този начин си отиде от този свят За мен един велик човек.Хубава статия.

    ОтговорИзтриване