събота, 3 март 2012 г.

България между турските сериали и патриотизма


Днес празнуваме 134 г. от Освобождението на България от турско робство. На тази дата преди 134 години е подписан Санстефанският мирен договор, с който се слага край на продължилото пет века османско иго и се поставя началото на утвърждаването на България като суверенна държава.

В същата тази суверенна държава турските сериали заемат все по-голямо място в телевизионните програми. Дори навръх националния ни празник преди 1-2 години гледахме турски сериал. На всичкото отгоре се наслаждавахме на комшийските сапунки, без дори да се замислим, че гледането им или по-скоро излъчването им в деня на освобождението е един вид национално предателство. За щастие тази година ще се разминем с това „удоволствие”, но не за друго, а защото празникът е в събота и по програма ги няма така „чаканите” турски сериали и герои.

Тук си задавам и въпроса, дали само на 3 март трябва да уважаваме държавата и националните светини? Дали само днес знамената трябва да висят от прозорците и терасите ни, а през останалото време да заклеймяваме държавата, правителствата и всичко българско? Може би днес е единственият ден, в който патриотичното чувство се надига в нас и можем спокойно да покажем част от родолюбието си. Но нека не изпадаме в другата крайност, всеки да го „избие” на патриотизъм, без дори да има понятие защо е така. Става въпрос за стотиците хиляди статуси по различни социални мрежи, в които се честити празника, слагат се профилни снимки със знамето на България, пуска се химнът и се цитират едни от най-добрите стихове на поетите ни свързани с освобождението. Не че има нещо лошо, дори напротив, но понякога го правят хора, които си нямат и представа за днешната дата. Знаят, че е национален празник и сме се освободили, ама кога точно, къде, защо и какво е произлязло от това си нямат и представа. Така че най-учтиво моля подобни индивиди да не споделят гореизброените неща, а да седнат и да си прочетат историята, за да знаят какво почитаме днес.

Накрая искам да завърша с една малкоизвестна, но много силна и подхранваща патриотизма, реч на д-р Никола Генадиев от 1906 г., която изправя на крака цялото народно събрание.

„... Г-н Теодоров с подигравка говореше на величието на България, защото не го съзнава, не може да го съзнае. Величието на един народ не е в мнозинството му, нито в обширността на земите му.

Хора малодушни, отвърнете за минута очите си от дребнавите си интереси, устремете погледа в бъдещето, помъчете се да прочетете в мъглявите страници на историята. Хора без вяра и без доблест, възвисете духа си над партизанските страсти и погледнете какво става около вас.

Преди 30 години по-голямата част от народа диреше поука и възпитание в страниците на псалтира. А днес във всяко село има училище, а София се гордее с величествени храмове на науката. Това е величието на България!

Преди 30 години единствената печатница в България беше една осакатяла преса, пазена днес в музея, настанена тогава в един самоковски дюкян. А днес плеяда книжарници просвещават народа и духовният живот е в своя кипеж. Това е величието на България!

Преди 30 години овчарите от Софийското поле се събираха на пазара в една мръсна блатиста паланка. На мястото й изникна град, който се разви с бързина, непозната на европейския материк, и който краси нашето отечество. Това е величието на България!

Преди 30 години българинът обездомял, съсипан, отчаян от несполуката на Априлското въстание, мечтаеше само за пощада, за спасение. А днес свободен, забогатял, българинът завладява земята си, милее за нея и знае да я брани от покушение. Това е величието на България!

Преди 30 години българският земледелец влачеше невежеството на средновековния орач и с глад надвишаваше на нуждите си. Днес земледелието е в пълния си разцвет, деятелността кипи, машините завладяват полетата, покоряват безплодието, отечеството богатее и се украшва със съоръжения и с хубавите си плодове. Това е величието на България!

Преди 30 години нямаше български войник, нямаше българско знаме. Днес една мощна армия, верующа в себе си, е щит на отечеството. Това е величието на България!

Преди 30 години младежите пееха песни за Левски и за Х. Димитра и в последната хижа тайнствено се разказваха вълшебните им юначества. А преди три години бащите не можеха да спрат децата си да не бягат към границата: Университетът и гимназиите изпущаха всеки ден герои, достойни да подемат знамето на Ботева. Това е величието на България!

Преди 30 години в България живееше едно робско племе, за което светът узна по баташките зверства. Днес нашето отечество се населява от един народ енергичен, напредничав, който с неимоверни усилия се стреми да се доближи до образованите държави, който с гигантски крачки върви към прогреса, всред съчувствието на благородните нации и всред удивлението на приятели и врагове. Това е величието на България!

И най-после, ако всичко това е една хубава мечта, ако аз се увличам и се лъжа, ако моето отечество е достойно да вдъхва такава силна любов, щото да ми помрачи разума… И това е величието на България!”

Честит празник!

12 коментара:

  1. ЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ,ПОЗНАЙТЕ ИСТИНАТА И НЕ ВЯРВАЙТЕ НА НЕВЕЖИ ДРАСКАЧИ КАТО ТОЯ ДЕТО Е НАПИСАЛ ГОРНИТЕ РЕДОВЕ.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нямаше да е зле да се аргументираш малко повече преди да напишеш подобен коментар. А що се отнася до това кой колко е невеж, мисля че всеки знае сам за себе си. ;)

      Изтриване
  2. интересен блог, продължавайте да пишете и да споделяте с всички нас, в очакване на нови публикации - поздрави и до скоро

    ОтговорИзтриване
  3. Само това с мощната армия не го приемам! Каква е тази мощна армия, която имаме сега?!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Все пак тази реч е от 1906 г., а тогава все още сме имали армия. ;)

      Изтриване
  4. културата в България е на много ниско ниво - или турски серали или чалга - това е положението

    ОтговорИзтриване
  5. Да, преди сме имали силна армия. Били са времена пълни с гордост и чест, сега почти нищо не е останало от това...

    ОтговорИзтриване
  6. Тези турски сериали ни заляха буквално, добре, че и ние почнахме да правим по качествени филми.Все пак трябва да сме патриоти.

    ОтговорИзтриване
  7. Трети март е един много хубав празник, който празнуваме. Сега станаха цели 134 г. от Освобождението на България от турско робство.И е малко странно като се замислим наистина , че в същата тази суверенна държава турските сериали заемат все по-голямо място в телевизионните програми.Даже почти всеки филм-сериал, по телевизията е такъв през целият ден само турски сериали.Радвам ,с е че сега почнахме да показваме , че българите могат да правят много по качествени, стойности и силни филми, може би и ние малко прекалихме с тях. Не мога да разбера защо като се види, че нещо върви забравяме за всичко друго и даваме само на рестарт , сега сме на бг филми, но поне са за предпочитане.Надявам се, че нашата мила Родина с тези "гигантски" крачки, с които върви към прогреса ще успее.Статията ти е много красива и приятна за четене поздравления.

    ОтговорИзтриване
  8. Жалко е, че само единственият ден, в който патриотичното чувство се надига в нас и можем спокойно да покажем част от родолюбието си е когато празнуваме 134 г. от Освобождението на България от турско робство.Тук веднага се сещаме за плъзналите по всеки канал турски сериали, на които българите добре им отвръщаме мога да кажа.Но като има едно също на всеки канал, дори и качествено направени пак ще отдръпнат аудиторията.Трябва да има разнообразие на предлагането.Няма как едно нещо да се харесва на всички.

    ОтговорИзтриване
  9. Taka e преди 30 години българският земевладелец влачеше невежеството на средновековния орач и с глад надвишаваше на нуждите си.Хубава статия.

    ОтговорИзтриване
  10. Някои,които не са особено започнати с нашето минало и не ги е грижа, силно се съмнявам, че ще успеят да направят някакво сравнение и да разберат какво точно се има предвид под това заглавие.Лично при мен едно вътрешно гласче се обажда и казва...стоооп на тези сериали.Все пак живеем в българска страна, нека гледаме българки филми, защо точно турски и си спомням какво сме учили години по история и за мъките,които страната ние страдала.Но все пак миналото си е минало.Днес знаем колко много тръгват да почиват в съседна Турция.Статията вие страхотна и ми харесва начина на писане.Дано и за на пред правите подобни интерпретации.Дано днес народа са събуди от летаргичен сън.

    ОтговорИзтриване