събота, 22 септември 2012 г.

Независима ли е България?

Независимост на България

Днес се честват 104 години от обявяването на Независимостта на България. Макар този празник да е останал в сянката на Националния празник 3 март и Деня на Съединението – 6 септември, той бележи най-големия дипломатически успех в българската история.

През 1908 г. българските държавници предприемат смел и дързък ход, като решават да анулират клаузата от Берлинския договор (1878 г.), който поставя България във васално положение спрямо турската държава. Всички знаят как продължава историята натам, затова не смятам, че е нужно да я разказвам цялата.

Въпросите, които си задавам днес са „Може ли някой български политик да се похвали с подобна дързост и дипломатически умения, когато трябва да се бранят интересите на България? Има ли български политик, който да е казал „НЕ” на някоя от големите сили в опит да защити българската независимост във вътрешните и външните дела?” Отговорите са повече от ясни, такъв политик няма, предполагам няма и да има. За съжаление управляващият ни елит е готов по всякакъв начин да жертва българските интереси стига да получи едно потупване по рамото от „големите братя”. Не можем да се наречем независими, защото нищо не е останало от нашата независимост. Прекланяме се пред Великите сили, НАТО, ЕС и оставяме всички да ни тъпчат, да определят не само външната ни политика, но да се месят и във вътрешните ни дела. Благодарение на това ни роболепно поведение трябваше на жертваме 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй”, да пращаме българските войници на мисии и войни, които не ни засягат и нямаме нищо общо с тях, да се подписват всевъзможни договори, без да се даде възможност да българския народ да участва в референдуми по тях. За съжаление васалното ни мислене не се е променило през последните 104 г. и ние оставаме все същата пионка на международната карта, пионка без право на глас.

Явно все повече българи стигат до същите изводи, но това не трябва да ме изненадва. Хората осъзнават всички грешки, които са допуснати през годините, за да се стигне до това положение. Запитани „Независима ли е днес България?”, анкетираните 186 отговарят по следния начин:

Не - 86 % (160 гласа)
Да, но само политичерски – 8.1 % (15 гласа)
Да, напълно – 3.2 % (6 гласа)
Нямам мнение – 2.2 % (4 гласа)
Да, но само икономически – 0.5 % (1 глас)

Оставям ви сами да си направите изводите, аз няма да коментирам повече. Просто за поредна година се надявам, че ще се появи някой, който ще каже, че всичко това е позорно за България и ще се опита да промени статуквото ни на васална държава, играеща по свирката на всички.

Честит празник!

Няма коментари:

Публикуване на коментар