петък, 16 септември 2011 г.

Нощ на музеите и галериите Пловдив 2011

Нощ на музеите и галериите

Утре (17.09.2011 г., събота) за седма поредна година в Пловдив ще се проведе „Нощ на музеите и галериите”. Мероприятието предлага 10 часа потапяне в атмосферата на музеи, галерии, книжарници, клубове и др. На много места в града улиците ще се превърнат своеобразни сцени на изкуството и пърформанса.
Естествено тази година също няма да пропусна събитието, като за мен това ще бъде трето поредно посещение. Все още не съм разгледал обстойно програмата, но като цяло се съмнявам да има сериозни промени спрямо миналата година. В общи линии музеите и галериите са едни и същи, като експозициите в тях са почти постоянни. Интересни са предимно изложбите, които гостуват в града точно по това време. Все по-често се случва да участват млади и талантливи творци на изкуството, за които подобни събития са шанс да придобият доза известност и хората да се насладят на творенията им.
От друга страна нощта дава възможност на много от хората да се запознаят с някои от класиците в нашето изкуство. Става въпрос за художници, скулптори, фотографи и т.н., които са известни с произведенията си по цял свят, но в България като че ли остават в сянката на известността.
Организирането на подобни мероприятия може само да бъде адмирирано и аз го правя с две ръце. Посещението в различните музеи и галерии вдъхва частица живот в иначе замрелите ни за изкуство души. Неслучайно по улиците излизат хиляди хора, които с нетърпение очакват тази нощ. Неслучайно пред музеите и галериите се тълпят опашки сравними единствено с тези от Виденовата криза. Само че този път хората не са гладни за хляб, а са гладни за изкуство. И тъй като вече все по-трудно могат да си го позволят, нощта на музеите и галериите се превръща в един своеобразен празник за душата.
Приканвам всички, които имат възможност да излязат и да разгледат, да се потопят в културната атмосфера на Пловдив и да обогатят самите себе си. Аз ще бъда там, бъдете и вие. След края на вечерта може да се срещнем в някой бар като “No Sense” и на по бира или нещо друго да обсъдим всичко.

Васил Георгиев

2 коментара:

  1. От една камара време се навивам да я посетя тая нощ на музеите в Пловдив и все ми се разминава - и тая година ще е така за съжаление, но поне причината да не отида е хубава :)

    ОтговорИзтриване
  2. Определено си заслужава, но в случая причината ти е оправдателна! :) Обещавам да направя възможно повече снимки, които да кача в последствие, така че тези, които са пропуснали да се докоснат до изкуството. ;)

    ОтговорИзтриване