четвъртък, 22 септември 2011 г.

103 г. Независимост - дали?

Независимостта на България

Днес, 22.09.2011 г., се честват 103 г. от Независимостта на България. 103 г. от манифеста, който гласи, че България е “държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи”.

Каква е равносметката, която можем да си направим 103 г. по-късно? Нима наистина сме независими, нима сме постигнали всичко онова, за което да се борили нашите праотци?

Бих казал, едва ли! Дори мога да бъда и по-краен, като спокойно мога да заявя, че в момента сме по зависими, отколкото сме били някога в историята си. Зависими политически, икономически и военно. Скланящи глава пред Великите сили, пред ЕС и НАТО. Винаги съобразяващи се с всички и за всичко, едно стадо бездушни овце, което отдавна е загубило самоуважението си. По този начин никога няма да бъдем независими, точно обратното, все повече ще затъваме в зависимостта към останалите. Ще останем същите г.золизци, готови да се подчинят на всяка заповед като покорно куче. Как да бъдем независими след като сме неспособни да отстояваме собствените си права и интереси! Как да бъдем независими след като останалите ни приемат за хора втора ръка, а ние не сме готови да се защитим. 103 г. по-късно не сме направили и крачка напред към независимостта, по-скоро сме се върнали две назад. Не, ние не сме независими и най-вероятно няма да бъдем.

Все пак се надявам някога там, в бъдещето, нещата да се променят и хората спокойно да могат с гордост да изрекат финалните думи от манифеста – “Да живее свободна и независима България! Да живее Българският народ!”

Честит празник, българи!

Васил Георгиев

Няма коментари:

Публикуване на коментар